Promocija cirkularne ekonomije

PROJEKAT „PROMOCIJA CIRKULARNE EKONOMIJE U CENTRALNOJ SRBIJI”

Cirkularna ekonomija predstavlja drugačiji privredni model koji teži dugotrajnosti proizvoda i vraćanju svih otpadnih materijala u procese proizvodnje, podrazumevajući efikasno korišćenje resursa i smanjeno zagađenje životne sredine uz ostvarivanje finansijskih ušteda i kreiranje novih poslovnih mogućnosti. Rešenja koja ovaj koncept nudi su bazirana na procesima koji se svakodnevno odvijaju u prirodi pri čemu otpad jedne industrije predstavlja sirovinu za drugu industriju.

Evropska komisija je krajem 2015. godine usvojila novi zakonski okvir za uvođenje modela cirkularne ekonomije kako bi se kroz održivo korišćenje resursa ojačala privreda i obezbedio održivi ekonomski rast. Predloženim merama, poput povećanja ponovnog korišćenja i reciklaže otpada umesto njihovog odlaganja na deponije, „zatvara se krug”, odnosno izvlači se najveća moguća korist od svih sirovina, proizvoda i otpada, uz povećanje uštede energije i smanjenje zagađenja vazduha, vode i zemljišta.

Uzimajući u obzir preporuke Evropske komisije o cirkularnoj ekonomiji Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine je predložilo izmene i dopune Zakona o upravljanju otpadom koje je Narodna Skupština Republike Srbije usvojila u januaru 2016. godine. Nova zakonska rešenja omogućavaju podršlu konceptu održivog razvoja i cirkularne ekonomije i otvaranje „zelenih radnih mesta”.

Za potrebe projekta odštampan je flayer koji možete videti AArhusKG-BG-Promocija_cirkularne_ekonomije-flayer.

AKTIVNOSTI

Tokom projekta „Promocija cirkularne ekonomije u Centralnoj Srbiji” na teritoriji Šumadijskog, Pomoravskog, Rasinskog, Raškog, Moravičkog i Zlatiborskog okruga organizovali smo:

  • OKRUGLI STO U ČAČKU„Cirkularna ekonomija – izazovi u budućnosti” 29. novembra 2016. godine u saradnji sa Gradskom upravom grada Čačka i Regionalnom privrednom komorom Kraljevo

 

  • OKRUGLI STO U KRUŠEVCU„Cirkularna ekonomija – izazovi u budućnosti” 07. decembra 2016. godine u saradnji sa Gradskom upravom grada Kruševca i Regionalnom privrednom komorom Kruševac

 

  • STUDIJSKO PUTOVANJE za studente, asistente i profesore Fakulteta inženjerskih nauka Univerziteta u Kragujevcu, predstavnike lokalnih samouprava, institucija, organizacija civilnog društva i medija02. decembra 2016. godine u sklopu koga smo posetili kompanije „CRH” u Popovcu (Paraćin) i „Brzan Plast” u Brzanu (Batočina)

 

  • ZAVRŠNU KONFERENCIJU U KRAGUJEVCU „Cirkularna ekonomija – izazovi u budućnosti” na temu upravljanja otpadom i primarne selekcije otpada 22. decembra 2016. godine u saradnji sa Gradskom upravom grada Kragujevca

 

PREPORUČUJEMO

Cirkularna ekonomija Web

GIZ_IMPACT_FLAJER_A4na3 Jun2016 03 FINAL 2 PRINT novi PKS logo

Osnove cirkularne ekonomije